Äppelkaka/paj
Ingredienser:
- 3 äpplen
- 3dl vetemjöl
- 1dl socker
- 125g smält smör
- Mald Kanel
Tillvägagångssätt:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och klyfta äpplena.
- Blanda (jag gjorde det med hand) resten av ingredienserna till en smuldeg.
- Häll i först och främst äpplena i en bakform, sedan häller du på kanel, därefter heller du på smuldegen.
- OM DU VILL kan du hälla på kanel igen efter att smuldegen är på.
- Låt stå i ugnen i 20-25 min. (Jag brukar ha den i ungefär 30 min+ för att det ska bli lite krispigare och godare).
Kanelbullar
20 st
Ingredienser:
- 75 g smör
- 7 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 dl strösocker
- 2 krm salt
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl mjölk
Fyllning:
- ca 50 g rumsvarmt smör
- 2 msk strösocker
- 1 msk kanel
Garnering:
- 1 uppvispat ägg
- pärlsocker
Gör så här:
- Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke.
- Tillsätt 7 dl av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen), socker, salt och jästen delad i mindre bitar.
- Värm mjölken till fingervärme, 37° och rör ner den i mjölblandningen.
- Arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225-250°.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
- Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25x50 cm.
- Bred ut smöret på degplattan. Strö över socker och kanel.
- Rulla ihop från långsida till långsida till en rulle. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda. Ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar.
- Jäs bullarna under bakduk ca 30 min.
- Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen 6–8 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Omräkningstabell för matlagning
Conversion Table for Cooking
U.S. to Metric
Metric to U.S.
Cooking Measurment Equivalents
--------------------------------------------------------------------------------
U.S. to Metric
Capacity
1/5 teaspoon = 1 ml
1 teaspoon = 5 ml
1 tablespoon = 15 ml
1 fluid oz. = 30 ml
1/5 cup = 50 ml
1 cup = 240 ml
2 cups (1 pint) = 470 ml
4 cups (1 quart) = .95 liter
4 quarts (1 gal.) = 3.8 liters
Weight
1 oz. = 28 grams
1 pound = 454 grams
[Top]
--------------------------------------------------------------------------------
Metric to U.S.
Capacity
1 militers = 1/5 teaspoon
5 ml = 1 teaspoon
15 ml = 1 tablespoon
30 ml = 1 fluid oz.
100 ml = 3.4 fluid oz.
240 ml = 1 cup
1 liter = 34 fluid oz.
1 liter = 4.2 cups
1 liter = 2.1 pints
1 liter = 1.06 quarts
1 liter = .26 gallon
Weight
1 gram = .035 ounce
100 grams = 3.5 ounces
500 grams = 1.10 pounds
1 kilogram = 2.205 pounds
1 kilogram = 35 oz.
--------------------------------------------------------------------------------
Cooking Measurement Equivalents
16 tablespoons = 1 cup
12 tablespoons = 3/4 cup
10 tablespoons + 2 teaspoons = 2/3 cup
8 tablespoons = 1/2 cup
6 tablespoons = 3/8 cup
5 tablespoons + 1 teaspoon = 1/3 cup
4 tablespoons = 1/4 cup
2 tablespoons = 1/8 cup
2 tablespoons + 2 teaspoons = 1/6 cup
1 tablespoon = 1/16 cup
2 cups = 1 pint
2 pints = 1 quart
3 teaspoons = 1 tablespoon
48 teaspoons = 1 cup
U.S. to Metric
Metric to U.S.
Cooking Measurment Equivalents
--------------------------------------------------------------------------------
U.S. to Metric
Capacity
1/5 teaspoon = 1 ml
1 teaspoon = 5 ml
1 tablespoon = 15 ml
1 fluid oz. = 30 ml
1/5 cup = 50 ml
1 cup = 240 ml
2 cups (1 pint) = 470 ml
4 cups (1 quart) = .95 liter
4 quarts (1 gal.) = 3.8 liters
Weight
1 oz. = 28 grams
1 pound = 454 grams
[Top]
--------------------------------------------------------------------------------
Metric to U.S.
Capacity
1 militers = 1/5 teaspoon
5 ml = 1 teaspoon
15 ml = 1 tablespoon
30 ml = 1 fluid oz.
100 ml = 3.4 fluid oz.
240 ml = 1 cup
1 liter = 34 fluid oz.
1 liter = 4.2 cups
1 liter = 2.1 pints
1 liter = 1.06 quarts
1 liter = .26 gallon
Weight
1 gram = .035 ounce
100 grams = 3.5 ounces
500 grams = 1.10 pounds
1 kilogram = 2.205 pounds
1 kilogram = 35 oz.
--------------------------------------------------------------------------------
Cooking Measurement Equivalents
16 tablespoons = 1 cup
12 tablespoons = 3/4 cup
10 tablespoons + 2 teaspoons = 2/3 cup
8 tablespoons = 1/2 cup
6 tablespoons = 3/8 cup
5 tablespoons + 1 teaspoon = 1/3 cup
4 tablespoons = 1/4 cup
2 tablespoons = 1/8 cup
2 tablespoons + 2 teaspoons = 1/6 cup
1 tablespoon = 1/16 cup
2 cups = 1 pint
2 pints = 1 quart
3 teaspoons = 1 tablespoon
48 teaspoons = 1 cup
Sushiris
Du behöver:
- Grötris 500g
- Vatten 8dl
- Socker 0,5dl
- Vitvinsvinäger 0,5dl
Gör så här:
- Koka grötriset (500g) med vattnet (8dl).
- Blanda sockret(0,5dl) och vitvinsvinägret(0,5dl). Koka upp detta under omrörning.
- Blanda denna vätskan med det kokande riset. Detta för att riset ska bli klibbigt och för att kunna rulla ihop det till bollar.