Chokladmuffins



Ingredienser:


  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 150 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
Tillvägagångssätt:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda i äggsmeten.
  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten.
  4. Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till två tredjedelar med smet.
  5. För mig blev det 18 muffins tror jag ungefär.
  6. Grädda c:a 15 min i mitten av ugnen.

Nyttig "glass"



För 1 portion behöver du...
♥ 1 fryst, skivad banan
♥ 1 msk kakao
♥ 1 msk honung

Gör så här:
Låt bananbitarna tina i ca 10 minuter. Mixa samman dem med kakaon och honungen till en glassliknande konsistens.

Kesokaka apelsin




Ingredienser till 3 portioner
  • Ca 1,5 dl keso
  • 1 ägg
  • 1 tsk kanel
  • 1 apelsin

Gör så här:
  1. Blanda samman keso, ägg och kanel.
  2. Skala och skär apelsinen i små bitar och krama ur saften.
  3. Blanda ner apelsinbitarna i kesoblandningen. Häll blandningen i en liten ugnssäker form.
  4. Låt stå i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.

Snickers



Ingredienser:


  • 1 burk jordnötssmör med bitar i (om du inte hittar jordnötssmör med bitar i så kan du göra som jag och köpa jordnötter som du krossar och har i jordnötssmöret. Jag använde ca 2 dl jordnötter)
  • 1 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 l Corn Flakes (krossa dem)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl cocos
  • 400 g mörk blockchoklad

Så här gör du:

  1. Blanda samman jordnötssmöret, jordnötterna, sockret och sirapen i en kastrull. Låt det smälta samman, men undvik att det börjar koka.
  2. Blanda i den krossade Corn Flakesen, vaniljsockret och cocosen i jordnötsblandningen.
  3. Häll smeten på ett bakplåtspapper och kavla ut till en jämntjock platta.
  4. Ett bra tips är att även lägga ett bakplåtspapper på smeten, så slipper det fastna i kaveln. Ställ sedan in det i kylen.
  5. Smält blockchokladen och bred på kakan. Låt det stelna i kylen och skär sedan i lagom stora bitar.
  6. Förvara i frysen. De smakar bäst halvtinade!

Italiensk fruktkaka



Ingredienser

(Riktig italiensk fruktkaka innehåller färskosten ricotta. Jag hade ingen ricotta hemma, så jag tog kesella istället. Det fungerar lika bra!)

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 250 gram Kesella
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 2 dl russin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl hackad sötmandel
  • Ca 75 gram hackad blockchoklad

Tillvägagånssätt
Smörj och bröa en avlång bakform. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner kesellan och apelsinskalet. Blanda samman russin, mjöl och bakpulver. Rör ner detta, och mandeln och chokladen, i ägg- och sockerblandningen. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i 175 grader i ca 45-50 minuter. Låt kakan svalna i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt den kallna övertäckt eller under formen.

Servera naturell eller med en klick glass eller grädde! Kakan håller sig i 6-8 dagar i burk eller plastpåse, och ca 6 månader om man har den i frysen.

Det ursprungliga receptet kommer från "Rutiga kokboken".


Gari (Inlagd ingefära)



Tillbehör:
  • 150 g färsk ingefära
  • 4 msk honung
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 nypa salt

Tillvägagångssätt:

  1. Skala ingefäran, det går enkelt om du tar en sked och skrapar bort skalet.
  2. Skiva ingefäran i tunna, tunna skivor, så tunnt du bara kan. Använd en skitvass kniv.
  3. Blanda ner alla ingridienser i en kastrull
  4. Koka i 10 – 15 minuter beroende på skivornas tjocklek
  5. Häll upp, kokhett, i uppvärmda små glasburkar. Förslut och låt svalna. Efter ca 4 timmar är garin färdig!

 

Tips!
Byt ut äppelcidervinäger och vatten mot Mirin (japanskt risvin) så får du en ännu godare smak.


Chokladbollar



Ingredienser:
  • 100 gram Margarin
  • 1 dl Strösocker
  • 3 dl Havregryn
  • 2 msk Kakao
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 2 msk Kokt kallt kaffe

Garnering:

Kokos/pärlsocker/strössel

Tillvägagångssätt:
  1. Häll i alla ingredienser i en bunke precis i den ordningen som de är uppskrivna.
  2. Blanda och knåda alltihopa med händerna noggrant så att smeten blir hård, mörk och att man kan forma hela smeten till en klump. Kolla efter om det finns smörklumpar kvar, för det ska det inte göra.
  3. Forma bollar till önskad storlek av smeten.
  4. Rulla bollarna på önskad garnering.
  5. Ställ in chokladbollarna i kylskåpet eller frysen beroende på hur snabbt du vill att de ska kallna.
  6. Sedan är de redo att ätas. Kan serveras med i princip vad som helst, men oftast varm mjölk.

Simpel Chokladmousse


Ingredienser 4 port

  • 4 äggvitor
  • 4 msk socker
  • 4 msk kakao
    1. Tillvägagångssätt:
    2. Vispa äggvitor och socker med elvisp till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken).
      • Tänk på att använda en torr fettfri skål, och rena fettfria vispar och att äggvitorna inte får innehålla någon äggula, annars blir det väldigt svårt eller omöjligt att vispa till ett fast skum.
    3. Blanda försiktigt ner kakao.
      • Sikta gärna genom en sil för att undvika klumpar) och rör till en jämn och fin smet.
    4. Klicka ut chokladmoussen i portionsglas. Låt ev. stå i kylen, men inte mer än en timme. Garnera med färsk frukt eller bär (t.ex. apelsin, blåbär, hallon) och servera!