Kärleksmums

.

Ingrediens/vad som behövs: 1 liten plåt (ca 30x40 cm)

150 gram smör

1,5 dl mjölk

2 st ägg

3 dl socker

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

4,5 dl vetemjöl


Glasyr:

50 gram smör

3 msk kaffe, starkt

1 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

3 dl florsocker

(20 bitar)

 

Garnering kokosflingor, strössel, hjärtströssel

Servera det med grädde och jordgubb, hallon eller bär.

 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader. Lägg två smörpapper omlott i en långpanna.
  2. Smält smöret och blanda med mjölken.
  3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Rör ner smörblandningen.Blanda bakpulver, vaniljsocker, siktad kakao och mjöl och rör försiktigt ner i smeten.
  4. Bred ut smeten i långpannan och fördela den jämnt med en slickepott.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
  6. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Häll i kaffe, siktad kakao, vaniljsocker och siktat florsocker och rör till en jämn smet.
  7. Koka samman tills glasyren tjocknar något.
  8. Ta ut kakan och bred över glasyren medan kakan är varm.
  9. Strö över kokosflingor.
  10. Ta ut hjärtformade bitar av kakan med ett pepparkaksmått eller skär kakan i fyrkantiga bitar med en sågtandad kniv.

 


Ljus Kärleksmums
1 liten plåt (ca 30x40 cm) ni väljer mnellan en liten eller stor plåt
Botten:
3 st ägg
drygt 4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2,25 dl ljummet vatten.

Smörkräm:
150 g smör eller margarin
knappt 2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1,5 äggulor

Garnering:
kokos, eller något annat som ni tycker passar eller ni vill ha på.

1 stor plåt

Botten:
4 st ägg
5½ dl socker
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
3 dl ljummet vatten
Smörkräm
200 g smör
2½ dl socker
4 tsk vaniljsocker
2 äggulor
Garnering:
kokos, eller något annat som ni tycker passar eller ni vill ha på.


Gör så här:


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst. Vänd ner mjöl, bakpulver och sist vattnet. Häll smeten i en smord bakplåt. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna.
3. När kakan svalnat, vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred den över kakan och strö kokos över.
4. När smörkrämen har stelnat, skär kakan i lagom stora bitar (efter önskemål). Vi brukar skära ganska små bitar så blir det fler kakor. Vi fick ut 56 stycken på en liten plåt.

Kakan går att förvara i frysen och ta upp en liten stund innan man ska äta den så den hinner tina.


Våfflor

Photobucket

 

 

Du behöver

  • 125 g smör eller margarin
  • 2 dl gräddmjölk*(helst gammaldags ekologisk mjölk)
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl iskallt vatten
  • * Det går även att göra våfflorna på vanlig mjölk.

    Gör så här

    Smält matfettet och låt det svalna. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i det smälta smöret och vattnet. Hetta upp våffeljärnet. Grädda.


    Fjärilsmuffins





    Här är receptet:
    (12 st muffins)

    • 120 g rumsvarmt osaltat smör
    • 1 3/4 dl finkornigt strösocker
    • 3 1/2 dl vetemjöl
    • 1 1/2 tsk bakpulver
    • 1 1/4 dl mjölk
    • 2 ägg
    • 1 1/4 dl vispgrädde
    • 2 msk jordbubbssylt ( eller någon annan går också bra )
    • florsocker till garnering


    1. Värm ugnen till 175°C. Ta en normalstor muffinsplåt med 12 hål och klä hålen med muffinsformar.
    2. Blanda ner bakpulvret i mjölet. Vispa mjölblandningen, smör, socker, mjölk och ägg med en elvisp på låg hastighet. Öka hastigheten och vispa tills smeten är slät och ljus. Fördela smeten jämnt mellan formarna och grädda i 30 min, eller tills muffinsarna genombakta och gyllenbruna. Flytta över dem på galler och låt dem svalna.
    3. Skär ut en liten tunn rundel i mitten på varje muffin med en vass kniv och dela sedan rundlarna på mitten. Vispa grädden och skeda upp 2 teskedar i varje muffin. Toppa med en klick sylt och sätt två rundelhalvor i sylten, så att det ser ut som fjärilsvingar. Pudra med florsocker.
    4. Om man vill kan man ha mer grädde och sylt.

    Finska julstjärnor


    Snart är julen här. Det är många som förbereder - det bakas, handlas och pyntas. Nu på morgonen efter att barnen och maken åkt iväg satte jag igång och bakade en sats med finska julstjärnor. Det godaste som jag tycker av bakverk under juletiden. Här kommer ett litet recept.


    Du behöver för degen:

    • 200gr smör
    • 4 dl vetemjöl
    • 5 msk vatten
    • 2 kryddmått ättikssprit

    Arbeta ihop smör och mjöl, tillsätt sedan vatten och ättikssprit. Arbeta snabbt ihop en deg och låt den vila i kylen över natten. Kavla och baka sedan stjärnor av det.

    När det kommer till plommonsylten (och ingen annan sylt) så kan man fixa egen genom att koka torkade plommon i lite vatten. Jag köpte en burk färdigt på Coop Konsum.

    Pensla med uppvispad ägg (eller lite vatten) och låt dom ligga på plåten ca. en kvart innan du gräddar dom 8-10 min / 225 grader. Se upp så att inte vingarna på bakverken bränns och blir för bruna!