Äppelkaka/paj

Photobucket

Ingredienser:

  • 3 äpplen
  • 3dl vetemjöl
  • 1dl socker
  • 125g smält smör
  • Mald Kanel

Tillvägagångssätt:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och klyfta äpplena.
  3. Blanda (jag gjorde det med hand) resten av ingredienserna till en smuldeg.
  4. Häll i först och främst äpplena i en bakform, sedan häller du på kanel, därefter heller du på  smuldegen.
  5. OM DU VILL kan du hälla på kanel igen efter att smuldegen är på.
  6. Låt stå i ugnen i 20-25 min. (Jag brukar ha den i ungefär 30 min+ för att det ska bli lite krispigare och godare).

Kanelbullar

Photobucket"


20 st

Ingredienser:
  • 75 g smör
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk

Fyllning:

  • ca 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kanel

Garnering:

  • 1 uppvispat ägg
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke.
  2. Tillsätt 7 dl av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen), socker, salt och jästen delad i mindre bitar.
  3. Värm mjölken till fingervärme, 37° och rör ner den i mjölblandningen.
  4. Arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 30 min.
  5. Sätt ugnen på 225-250°.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  7. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25x50 cm.
  8. Bred ut smöret på degplattan. Strö över socker och kanel.
  9. Rulla ihop från långsida till långsida till en rulle. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda. Ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar.
  10. Jäs bullarna under bakduk ca 30 min.
  11. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  12. Grädda mitt i ugnen 6–8 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Photobucket"


Omräkningstabell för matlagning

Conversion Table for Cooking
U.S. to Metric
Metric to U.S.
Cooking Measurment Equivalents

--------------------------------------------------------------------------------

U.S. to Metric
Capacity
1/5 teaspoon = 1 ml
1 teaspoon = 5 ml
1 tablespoon = 15 ml
1 fluid oz. = 30 ml
1/5 cup = 50 ml
1 cup = 240 ml
2 cups (1 pint) = 470 ml
4 cups (1 quart) = .95 liter
4 quarts (1 gal.) = 3.8 liters
Weight
1 oz. = 28 grams
1 pound = 454 grams
[Top]
--------------------------------------------------------------------------------

Metric to U.S.
Capacity
1 militers = 1/5 teaspoon
5 ml = 1 teaspoon
15 ml = 1 tablespoon
30 ml = 1 fluid oz.
100 ml = 3.4 fluid oz.
240 ml = 1 cup
1 liter = 34 fluid oz.
1 liter = 4.2 cups
1 liter = 2.1 pints
1 liter = 1.06 quarts
1 liter = .26 gallon
Weight
1 gram = .035 ounce
100 grams = 3.5 ounces
500 grams = 1.10 pounds
1 kilogram = 2.205 pounds
1 kilogram = 35 oz.

--------------------------------------------------------------------------------

Cooking Measurement Equivalents
16 tablespoons = 1 cup
12 tablespoons = 3/4 cup
10 tablespoons + 2 teaspoons = 2/3 cup
8 tablespoons = 1/2 cup
6 tablespoons = 3/8 cup
5 tablespoons + 1 teaspoon = 1/3 cup
4 tablespoons = 1/4 cup
2 tablespoons = 1/8 cup
2 tablespoons + 2 teaspoons = 1/6 cup
1 tablespoon = 1/16 cup
2 cups = 1 pint
2 pints = 1 quart
3 teaspoons = 1 tablespoon
48 teaspoons = 1 cup

Sushiris

Photobucket



Du behöver:

  • Grötris 500g
  • Vatten 8dl
  • Socker 0,5dl
  • Vitvinsvinäger 0,5dl


Gör så här:

  • Koka grötriset (500g) med vattnet (8dl).
  • Blanda sockret(0,5dl) och vitvinsvinägret(0,5dl). Koka upp detta under omrörning.
  • Blanda denna vätskan med det kokande riset. Detta för att riset ska bli klibbigt och för att kunna rulla ihop det till bollar.

Källa