Lussebullar


Färdigt på: 2 h 13 min


Ingredienser:

  • 50g jäst
  • 5 dl mjölk 3%
  • 150g smör
  • 250g kesella
  • 2dl strösocker
  • 2 kuvert saffran (1 g)
  • 1tsk salt
  • 16dl vetemjöl, eventuellt lite mer
  • Kardemumma
Garnering:
  • Russin
Pensling:
  • 1st ägg
  • 1 msk mjölk
Tillvägagångssätt:

  1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjöl, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  5. Häll i kardemumma.
  6. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
  7. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  8. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  9. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  10. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
  13. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  14. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.