Lussebullar
Färdigt på: 2 h 13 min
Ingredienser:
- 50g jäst
- 5 dl mjölk 3%
- 150g smör
- 250g kesella
- 2dl strösocker
- 2 kuvert saffran (1 g)
- 1tsk salt
- 16dl vetemjöl, eventuellt lite mer
- Kardemumma
- Russin
- 1st ägg
- 1 msk mjölk
- Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
- Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
- Tillsätt nästan allt mjöl, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
- Häll i kardemumma.
- Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
- Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
- Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
- Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
- Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
- Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
- Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
Kommentarer
Trackback