Kärleksmums
.
Ingrediens/vad som behövs: 1 liten plåt (ca 30x40 cm)
150 gram smör
1,5 dl mjölk
2 st ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
4,5 dl vetemjöl
Glasyr:
50 gram smör
3 msk kaffe, starkt
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
(20 bitar)
Garnering kokosflingor, strössel, hjärtströssel
Servera det med grädde och jordgubb, hallon eller bär.
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader. Lägg två smörpapper omlott i en långpanna.
- Smält smöret och blanda med mjölken.
- Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Rör ner smörblandningen.Blanda bakpulver, vaniljsocker, siktad kakao och mjöl och rör försiktigt ner i smeten.
- Bred ut smeten i långpannan och fördela den jämnt med en slickepott.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
- Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Häll i kaffe, siktad kakao, vaniljsocker och siktat florsocker och rör till en jämn smet.
- Koka samman tills glasyren tjocknar något.
- Ta ut kakan och bred över glasyren medan kakan är varm.
- Strö över kokosflingor.
- Ta ut hjärtformade bitar av kakan med ett pepparkaksmått eller skär kakan i fyrkantiga bitar med en sågtandad kniv.
Ljus Kärleksmums
1 liten plåt (ca 30x40 cm) ni väljer mnellan en liten eller stor plåt
Botten:
3 st ägg
drygt 4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2,25 dl ljummet vatten.
Smörkräm:
150 g smör eller margarin
knappt 2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1,5 äggulor
Garnering:
kokos, eller något annat som ni tycker passar eller ni vill ha på.
1 stor plåt
Botten:
4 st ägg
5½ dl socker
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
3 dl ljummet vatten
Smörkräm
200 g smör
2½ dl socker
4 tsk vaniljsocker
2 äggulor
Garnering:
kokos, eller något annat som ni tycker passar eller ni vill ha på.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst. Vänd ner mjöl, bakpulver och sist vattnet. Häll smeten i en smord bakplåt. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna.
3. När kakan svalnat, vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred den över kakan och strö kokos över.
4. När smörkrämen har stelnat, skär kakan i lagom stora bitar (efter önskemål). Vi brukar skära ganska små bitar så blir det fler kakor. Vi fick ut 56 stycken på en liten plåt.
Kakan går att förvara i frysen och ta upp en liten stund innan man ska äta den så den hinner tina.