Lussebullar


Färdigt på: 2 h 13 min


Ingredienser:

  • 50g jäst
  • 5 dl mjölk 3%
  • 150g smör
  • 250g kesella
  • 2dl strösocker
  • 2 kuvert saffran (1 g)
  • 1tsk salt
  • 16dl vetemjöl, eventuellt lite mer
  • Kardemumma
Garnering:
  • Russin
Pensling:
  • 1st ägg
  • 1 msk mjölk
Tillvägagångssätt:

  1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjöl, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  5. Häll i kardemumma.
  6. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
  7. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  8. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  9. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  10. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
  13. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  14. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Chokladrutor

Botten:

150g smör
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl mjöl
4 msk kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Ev. rivet skal från 1 apelsin


Glasyr:

150 g smör
3 dl vispgrädde
Knappt 1 dl socker (9 msk)
3 tsk vetemjöl
4 msk kakao
kokoslingor till garnering.





Gör så här:



1. Sätt ugnen på 225º. Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.


2. Rör ner smöret och mjölken i äggblandningen. Blanda alla torra ingredienser och rör försiktigt ner det i äggsmeten. 


3. Bred ut smeten i en pappersklädd långpanna som är ca 30×40 cm.
Grädda i ca 10-15 min.
Strö lite socker på ett annat papper och stjälp upp kakan på det.


4. Gör glasyren: Smält smöret, tillsätt grädde, socker, vetemjöl och kakao.
koka tills krämen tjocknat, ca 5 min. Bred över kakan och strö över kokosflingor.







Glasyren ska koka ihop tills den tjocknar, ca 5 min.....







......bred över kakan och strö över kokosflingor.






Shortbread



Ingredienser:

  • 175 g smör
  • 50 g florsocker
  • 175 g vetemjöl
  • 50 g rismjöl
  • Florsocker att pudra över

Tillvägagångssätt:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa smör med florsocker vitt och pösigt.
  3. Rör i vetemjöl och rismjöl. Arbeta samman till en deg.
  4. Kavla ut till en tunn platta och ta ut ca 20 cirklar med ett glas eller liknande.
  5. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
  6. Baka i ugnen i ca 15 minuter, tills de fått lite färg.
  7. Pudra över lite florsocker medan de är halvvarma.

Best Big, Fat, Chewy Chocolate Chip Cookies x 2



18 stycken

Ingredienser:
  • 4 3/4 dl mjöl
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 170 gram smält smör
  • 200 gram farinsocker eller ljust muscavadosocker
  • knappt 1 ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 350 gram grovt hackad choklad, stora bitar (fazer ljus bakchoklad blir allra bäst!)

  1. Sätt ugnen på 165 grader C. Lägg och smöra ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Blanda ihop mjöl, bikarbonat och salt i en liten skål.
  3. Vispa ihop det smälta smöret med farin/muscavadosockret och strösockret. Tillsätt vaniljsockret, ägget och äggulan. Vispa tills allt är krämigt.
  4. Blanda ner mjölmixen tills allt precis är ihop blandat.
  5. Rör ner den hackade chokladen med en sked.
  6. Klicka lite mer än ½ dl smet med ca 7 cm mellanrum på bakplåtspappret. Baka i 15 till 17 minuter eller tills kanterna är lätt knapriga medan mitten är mjuk och seg. Låt svalna i några minuter på plåten för sedan över till galler och låt svalna helt.

2.


Ingredienser:
  • 150 g margarin el smör
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • Smarties/Nonstop till garnering.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda margarin, socker, ägg och vaniljsocker med elvisp el i matberedare så det blir en krämig smet.
  3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör ner detta i äggsmeten. Blanda allt till en seg massa.
  4. Klicka ut ca 2 msk smet till varje kaka på bakplåtspapper.
  5. Låt det vara mellanrum då de flyter ut. Lägg på önskat antal smarties.
  6. Grädda knappt 15 min. Låt svalna på galler.

Chocolate Chip Cookies



Ingredienser:

  • 100 g margarin (rumsvarmt)
  • 1 dl brun farin ( alt. ½ dl socker eller ½ dl råsocker)
  • ½ dl socker
  • ½ tskvaniljsocker
  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 50 g hasselnötter
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Arbeta margarin, farin, socker och vaniljsocker med elvisp i en skål.
  3. Tillsätt ägget och blanda väl.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt det.
  5. Grovhacka blockchokladen och hasselnötterna. Rör ner dem i smeten.
  6. Klicka 1-2 msk smet med ett par centimeters mellanrum på plåtar med bakdduk/bakpapper.
  7. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna på ugnsgaller.

O'boy rulltårta


En jättegod rulltårta med "O'boy-grädde" och daim!

Ingredienser till 1 rulltårta:
  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 3 dl vispad grädde
  • 1 dl O'boy-pulver
  • 1 dl hackad daim

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggsmeten.
  4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i långpanna.
  5. Grädda i ca 5 minuter i 250 grader.
  6. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret som kakan har gräddats på.
  7. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om det är svårt att dra bort det.)
  8. Låt kakan kallna.
  9. Vispa grädden och blanda ner O'boy-pulvret.
  10. Bred på gräddblandningen på kakan och strö över den krossade daimen.
  11. Rulla ihop.
  12. Lägg rulltårtan med "skarven" ner och låt svalna innan den skärs i bitar.

Aprikosrutor med kokostäcke







Det här behöver du till en liten långpanna ca 20×30 cm:
  • 2 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl mjölk
  • 200 g smör
  • 250 g konserverade aprikoser
  • 3 msk kokos till att klä långpannan med



Kokosglasyr:

  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl ljus sirap
  • 200 g kokosflingor



Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper och smörj det.
  3. Strö över kokos.
  4. Skär aprikoserna i mindre bitar.
  5. Smält smöret och låt det svalna.
  6. Vispa ägg och socker pösigt.
  7. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med mjölken och smöret.
  8. Bred ut hälften av smeten i långpannan och fördela aprikoserna ovanpå. Bred ut resterande smet ovanpå.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min.
  10. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och låt det sakta sjuda i ca 10 min.
  11. Ta ut kakan och bred på kokosglasyren och grädda ytterligare i ca 10-15 min.
  12. Skär kakan i rutor när den kallnat.

Drömrulltårta

Drömrulltårta Ingredienser
  • 3 ägg 1½ dl Dansukker Strösocker¾ dl potatismjöl
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning
  • 200 g smör eller margarin
  • 1½ dl Dansukker Florsocker
  • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
  • 3 äggulor


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda övriga ingredienser och sikta ner i smeten.
  5. Bred ut smeten jämnt i långpannan.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
  7. Strö lite socker uppe på kakan och stjälp sedan upp den på ett bakplåtspapper.
  8. Drag av papperet från botten. Låt svalna.
  9. Blanda samman ingredienserna till krämen.
  10. Bred krämen över kakan och rulla samman den från långsidan.

Småkakor av mördeg

Småkakor av mördeg, basrecept


Ingredienser:

  • 4 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl Dansukker Finkornigt Strösocker eller 1 dl Dansukker Florsocker
  • 200 g smör eller margarin

Gör så här:

  1. Arbeta samman ingredienserna till degen med vald smaksättning.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Låt kakorna svalna på galler.
  4. Förvara småkakorna torrt.

Förslag på olika variationer:


Finska pinnar
Rulla ut degen till fingertjocka längder som skärs i 5 cm långa bitar. Pensla bitarna med äggvita och doppa dem i Dansukker Pärlsocker och mandel. Lägg kakorna på plåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Schackrutor
Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk Dansukker Vaniljsocker i den andra delen. Dela degarna i bitar som rullas till längder. Lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra osv. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Snurror
Som ovan, fast de båda degarna kavlas ut och läggs ovanpå varandra och rullas samman. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Syltkakor
Rulla små bollar av degen och lägg i små pappersformar. Gör ett litet hål i varje boll och lägg i en klick sylt i hålet. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Nötrullar
Rulla ut längder av degen, ca 1 cm i diameter, och skär dessa i bitar som formas till ringar. Pensla ringarna med äggvita och doppa dem därefter i hackade nötter. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Gaffelkakor
Forma degen till en rulle, ca 4 cm i diameter. Skär rullen i 5 mm tjocka skivor. Tryck med en gaffel på varje kaka. Smaksätt med Dansukker Vaniljsocker, kanel eller kakao. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Kanelkakor
Som ovan, fast "gaffla" inte utan doppa kakorna i en blandning av 2 msk Dansukker Farinsocker och 1 msk kanel. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Choklad eller russinkakor
Blanda in 100 g russin eller chokladbitar i degen. Forma små bollar av degen. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Trassel
Lägg en degklick i en väl rengjord vitlökspress och pressa igenom degen. Degen kan smaksättas med kakao, ingefära, vanilj eller kanel. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.

Tips
Degen kan även formas till längder som skäres i bitar direkt efter gräddningen. Längderna kan penslas med äggvita och beströs med hackad mandel och Dansukker Pärlsocker eller med kanel.
Degen kan även formas till runda tårtbottnar som läggs samman med sylt eller vaniljkräm. Garnera med grädde samt frukt eller bär.

Rulltårta

Världens bästa rulltårtaIngredienser

  • 3 ägg
  • 2 dl Dansukker Strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2 msk kokande vatten
Fyllning:
  • Sylt
  • Vispgrädde
Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  2. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet.
  3. Grädda mitt i ugnen i 250° i ca 5 minuter.
  4. Stjälp upp på sockrat papper.
  5. Bred på valfri sylt och vispgrädde för lite lyxigare sort.
  6. Rulla samman rulltårtan.

Varianter

  • Kokosrulltårta: Byt ut mjölet mot 3 dl kokosflingor och 3/4 dl potatismjöl.
  • Chokladrulltårta: Tillsätt 2 msk kakao.
  • Nötrulltårta: Byt ut mjölet mot 100 g malda hasselnötter och 2 msk potatismjöl.

Glass

4 portioner

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl Dansukker Vit Sirap
  • 3 dl vispgrädde

Smaksättningar
  • 1 - 2 tsk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 - 2 tsk kanel
  • 2 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 1 msk kakao
  • 1/2 dl hackade nötter och 1/2 dl hackad choklad

Gör så här:

  1. Vispa äggulorna tillsammans med sirapen. Tillsätt en av smaksättningarna.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en skål.
  3. Vispa grädden fast i en annan skål.
  4. Blanda ner äggvitorna och grädden i äggulevispet.
  5. Häll upp i en form och ställ i frysen. Efter 5 timmar är glassen färdigfrusen.

Pannkakor



4 portioner
Tillagningstid: ca 45 min

Ingredienser:
  • 2,5 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2-3 msk smält margarin
Serveringsförslag:
  • Bär
  • Sylt
  • Keso
  • Vispgrädde
  • Glass
  • Såser som chokladsås, jordgubbssås m.m.
  • Strösocker

Tillvägagångssätt:

  1. Blanda ihop mjöl och salt.
  2. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
  3. Vispa sedan i resten av mjölken och äggen.
  4. Låt gärna smeten svälla i cirka 30 minuter.
  5. Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.
  6. Stek tunna pannkakor.

Bananchokladsmoothie

Tillbehör:

  • 1 Banan
  • 1-2 msk o'boy eller 1msk socker och en msk kakao
  • 1 dl mjölk (eller mindre beroende på hur tjock du vill ha den.

Tillvägagångssätt:

  1. Gör bitar av bananen och häll sedan i dem i en mixer.
  2. Häll i resten av ingredienserna och mixa i en till två minuter så att bananen mosas tillräckligt.

Muffins, basrecept

Basrecept muffinsca 12 normalstora

Ingredienser:

  • 100 g margarin
  • 3/4 dl mjölk
  • 1½ dl Dansukker Rörsocker Strö/Dansukker Strösocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1½ msk potatismjöl
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
  • 2½ dl vetemjöl

Smaksättning

• Tillsätt 0,5 g saffran
• 2 msk kakao
• 1½ dl hackad choklad
• rivet skal från 1 citron
• 1½ dl färska eller djupfrysta bär
• 2-3 tsk pepparkakskryddor
• 1½ dl russin
• kaneldoppade äppleklyftor

Garnering
• doftat Dansukker Florsocker, gör gärna schabloner att lägga på kakan innan du doftar över sockret
• glasyr, 2 dl Dansukker Flor med chokladsmak och 1-2 msk vatten, gör fantasifigurer
• Dansukker Pärlsocker
• med mandel och nötter
• en kombination av flera alternativ
• Dela dem och fyll dem med grädde, crème fraiche eller fromage samt bär


Tillvägagångssätt:

  1. Häll upp i pappersformar på långpanna eller i muffinsplåt.
  2. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt, men kok inte.
  3. Vispa upp ägg och socker lätt.
  4. Blanda vetemjölet med bakpulver, potatismjöl och vaniljsocker och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
  5. (Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten, då får du extra toppiga fina muffins.)
  6. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 225° i ca 12 minuter.

Tips
Gör en överraskningsmuffins. Lägg en liten pralin/godisbit på varje muffins efter halva gräddningstiden. Garnera med en likadan pralin/godisbit när muffinsen är gräddade.

Receptet är framtaget av Dansukker


Brownies


(Denna gjordes på halva receptet så det blev 12 bitar)


Ingredienser:

24 st
  • 100 g hasselnötter, ca 2 dl
  • 200 g Arla smör
  • 1 1/2 dl kakao
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150˚.
  2. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x35 cm.
  3. Hacka nötterna.
  4. Smält smöret och rör ner kakao.
  5. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
  6. Rör ner kakaoblandningen, vaniljsocker, nötter och mjölet blandat med bakpulver.
  7. Bred ut smeten i formen.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min.
  9. Låt svalna och skär kakan i rutor.

Om

Min profilbild